Всесвітній тиждень обізнаності про сіль

Щорічно у другий тиждень березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі. Подію започаткував Всесвітній Рух Солі та Здоров'я у 2008 році.

У 2024 році цей тиждень припадає на 11-17 березня. Тиждень присвячений підвищенню уваги до важливості здорового харчування та впливу солі на наше здоров’я.

Нагадуємо, що добова норма солі становить не більше 5 грамів (1 чайна ложка). Сіль у невеликій кількості є необхідною речовиною для організму, але надмірне її споживання може призвести до проблем зі здоров’ям.

Медики вважають сіль білою отрутою, бо вона вражає життєво важливі органи. Найбільш вразливими стають судини головного мозку (результат – інсульт), очей (глаукома), серця (інфаркт), нирок (ниркова недостатність). Варто звести до мінімуму споживання консервованих продуктів.

Вживати в їжу краще кам’яну сіль. Вона найкорисніша. Пролежавши в землі понад 200 млн років, містить велику кількість мікроелементів. Кам’яна йодована сіль – це ідеальний варіант, вона ще постачає організму й відсутній йод. Морська також є цінним джерелом макро- і мікроелементів.

За результатами раніше проведених досліджень українці вживають натрієвої солі 12,6 г на добу, це майже в три рази більше норми рекомедованої ВООЗ.

Звичайно, надмірне вживання солі здатне завдати шкоди навіть практично здоровій людині. Однак існує категорія пацієнтів яким вкрай рекомендовано обмеження солі. Сюди відносяться люди, які мають:

✅захворювання серцево-судинної системи в т.ч. гіпертонію, серцеву недостатність;

✅хвороби нирок;

✅ожиріння;

✅захворювання шлунково-кишкового тракту.

Отже, будь-яка річ яку людина вживає забагато є для неї шкідлива варто в усьому мати міру, навіть вживання кухонної солі.

Бережіть себе!

Кiлькiсть переглядiв: 14